AZIAM TREK -Imlil -Marrakech  

              

  Discover Morocco on foot -  Maak te voet kennis met Marokko - Découvrez le Maroc à pied   

   naar de startpagina

 

woestijnlandschap

groepswandelreizen

plannen 2023 en 2024

zelf een groepsreis plannen

individuele wandelreizen

 wandel je niet?

informeren reserveren

de mensen achter
Aziam Trek

waarom
Aziam Trek

Erg Chebbi

de hoogste duinen van Marokko

alle kleuren geel

bij het ochtendgloren

bizarre vormen

zee of zand?

de nietigheid van de wandelaar

het bivak

een kleine oase

de karavaan

trouw lastdier

woestijnhagedis

woestijnschoffies

personeel

  Aziam Trek is Marokko anders beleven.
  Dat weet ik niet alleen uit eigen ervaring, het is ook de mening van velen van mijn medereizigers en van hen die er op individuele basis wandelden. Lees er de reacties maar eens op na.
  "Jullie hebben iets unieks te bieden, wat is dit fantastisch!", hoor ik vaak onderweg.
  Natuurlijk wordt er dan gedoeld op de prachtige landschappen van Marokko en de gastvrije bevolking, maar ook op Brahim en z'n ploeg die het je laten beleven.
  Brahim is altijd op zoek naar bijzondere plekken en de mooiste, nog niet platgetreden routes om te wandelen. Hij laat ons kennismaken met de Marokkaanse mensen en zorgt voor de 'kijkjes binnenshuis'; uitgenodigd worden op de thee onderweg, boodschappen doen in verscholen winkeltjes, een paar gram saffraan kopen op de plek waar het groeit, bewonderen hoe vrouwen en meisjes een tapijt knopen, enz.
  Dat alles gelardeerd met de hartverwarmende zorgzaamheid van hem, de koks en de andere begeleiders.
  En tot slot overgoten met de bijzondere vriendschapsband die ik met hen heb en die zich ook weerspiegelt op mijn medereizigers.

  Door te kiezen voor een reis met Aziam Trek doe je niet alleen jezelf een groot plezier, je helpt ook vooral heel direct helpen.
  Het zal duidelijk zijn, Brahim is de spil van het geheel. Zoals ik al eerder schreef, is hij de beste gids die ik ken (en ik heb er heel wat meegemaakt). Zijn doofheid is echter zijn handicap. Niet voor ons en voor zijn werk, integendeel, juist daardoor is hij opmerkzamer en gevoeliger dan anderen. Het probleem zit hem in de instanties. Brahim is rond z'n twintigste doof geworden. Een aantal jaren terug heeft de Marokkaanse overheid besloten dat gidsen officieel alleen nog met een licentie mogen werken. Daartoe moesten ze een gidsenopleiding doen in Marokko en stages lopen in Frankrijk en Zwitserland.
  Voor Brahim was zijn doofheid het struikelblok. Hij kon het eenvoudigweg niet horen en hij miste dus de boot. Grote wandelorganisaties werken alleen met gediplomeerde berggidsen. Brahim moet het dus hebben van mensen zoals wij, die als vrienden met hem reizen.
  Zijn gediplomeerde gidsen beter? Zeker niet, we hebben zelf twee keer een voorbeeld daarvan meegemaakt. En onlangs hoorde ik van een begeleider van een grote Franse wandelorganisatie dat het papiertje steeds minder voorstelt, omdat het meer en meer wordt 'gekocht' voor de zonen van rijke mannen uit de stad. Inderdaad, die dus niets van bergen of woestijn weten.

  Brahim is de spil, maar onze hulp is zeker niet alleen voor hem. Hij op zijn beurt zorgt er weer voor dat anderen ook een boterham verdienen; koks, andere gidsen, muildier- of kamelenbegeleiders, mensen bij wie we thuis slapen, enz. Zo kunnen we per reis soms wel 10 mannen aan werk helpen.
  De werkloosheid in Marokko is groot. Er zijn geen sociale voorzieningen. Slechts één op de tien heeft werk. Die ene verdient de kost voor vele andere gezinnen. Reken dus maar uit wat zo'n reis van ons voor hen betekent. Ik zelf verdien niets aan deze reizen. Er blijft dus geen geld aan de Europese strijkstok hangen.
  Je helpt mij heel direct helpen.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En het werkt!
Ik doe dit inmiddels ruim 20 jaar en ik zie het verschil. Voor zover mogelijk wordt met het verdiende geld namelijk ook geïnvesteerd. In (betere) huisvesting en leefomstandigheden, scholing van hun kinderen, enz. Maar ook in indirecte zin werkt het, bijvoorbeeld door het leren loslaten van oude gewoontes. Ik ben er trots op dat dochters van Brahim computerlessen volgden, dat er steeds meer kinderen - ook meisjes - mogen doorleren, dat hun vrouwen een goed gebit krijgen, dat ze aan elkaar doorvertellen dat het toch echt niet goed is om nichten en neven met elkaar te laten trouwen of batterijen of ander vuilnis zomaar weg te gooien, enz.. Ontroerd was ik toen de moeders van door ons scholingsfonds ondersteunde kinderen vroegen of wij ook hen wilden leren lezen en schrijven. Natuurlijk!

Een wandeling met Aziam Trek heeft dus echt meer om het lijf.

 

 

 

contact us: contact us 

   naar de startpagina

Welkom op de website  van Aziam Trek. Wandelreizen met een hart. 

volgende pagina

de kleine lettertjes

reacties

publicaties

scholingsfonds

tell a friend

 

 

 

webmaster Aziam Trek - Marokko: Corrie de Hoog © 2007 - www.veilouqueri.com